Geleefd worden door de omstandigheden

Er zijn van die dagen waarop je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen. Je hebt het gevoel dat je wordt geleefd. Sommige ouders voelen dit continue, en dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar uiteindelijk ook voor alles wat je lief is. Mensen die onder teveel druk staan, communiceren namelijk met steeds minder aandacht, waardoor ze echt contact met hun omgeving missen. Voor degene, die dit zo ervaart, heb ik dit stukje geschreven.

Waar is mijn balans?

Wanneer je als vader of moeder, naast een druk gezin, ook nog eens een baan hebt, kan het moeilijk zijn om balans te vinden tussen de verantwoordelijkheden die je voor je gezin hebt en voor je werk. Met een volle werkweek, de zorg voor kinderen, buitenschoolse activiteiten en huishoudelijke klusjes, is het daarnaast al helemaal een beproeving om ook nog tijd voor jezelf of je partner vrij te maken. Soms zal je wellicht wensen dat de tijd even stil staat zodat je alles af kan maken. De realiteit is echter, dat het leven gewoon door gaat. Met zoveel dagelijkse taken, is het niet vreemd dat je gestrest kan geraken, wat vervolgens weer een negatieve invloed heeft op je werk, de familie, je relatie en niet te vergeten, je gezondheid.

Op naar een nieuw evenwicht!

Zoals gezegd is het is onwaarschijnlijk dat je als werkende ouders minder taken op je bordje krijgt. Er stapt niet even een engeltje binnen die zegt “ga jij maar even wat voor jezelf doen, of ga er even lekker tussenuit met je partner”. Wanneer je teveel stress ervaart is het echter wel noodzakelijk dat er iets verandert! Anders omgaan met je kostbare tijd is daarom essentieel om evenwicht te krijgen in werk en privé. Er zijn een aantal manieren waarop je op een positieve manier hier invloed op kunt uitoefenen, maar hiervoor zul je wel bereid moeten zijn om een aantal veranderingen door te voeren. Dit is vaak niet iedereens hobby, dat veranderen, maar ja, roofbouw blijven plegen op jezelf, is ook geen optie.

Maak je taken inzichtelijk

Begin met het maken van een takenlijst waarbij je de prioriteit per taak aangeeft, zodat je ook effectief kunt omgaan met je tijd. Het heeft namelijk geen zin om een nieuwe tijdsindeling te gaan maken wanneer je geen rekening houdt met wat je belangrijk vindt en wat niet. Een dergelijke lijst maakt niet alleen voor jezelf duidelijk wat belangrijk is voor jou. Wanneer je deze ook deelt met je partner zal voor hem of haar, ook meer duidelijk zijn, wat je allemaal op je bordje hebt liggen en wat jij belangrijk vindt. Door dit inzicht, ben je beter in staat om elkaar te helpen. Daarnaast kan er ook meer begrip ontstaan. Wanneer je als partner immers van elkaar weet wat er allemaal speelt, kun je hier ook beter rekening mee houden.

Op een takenlijst kunnen dingen staat als: koken, buitenspelen met de kinderen, voorlezen, met mijn partner praten, de was, schoonmaken, rekeningen betalen en andere taken die moeten worden afgerond. Sommige taken kun je wellicht uitbesteden aan je partner of de kinderen. Ook kun je er voor kiezen om taken samen te doen, zodat ze worden afgerond terwijl je ook de tijd samen spendeert. Tijdens deze klusjes kun je bijvoorbeeld de werkdag van elkaar doornemen, plannen maken voor de komende week of kinderen helpen bij het huiswerk.

Bepaal de prioriteit van de taken

Wanneer je teveel hooi op je vork hebt, is het belangrijk om de taken die de minste prioriteit hebben, kritisch te bekijken. Zijn deze taken wel echt essentieel en kunnen ze wellicht op een wat minder tijdrovende manier gebeuren? Zeker wanneer het gaat over zaken m.b.t. het gezin of huishouden kun je hier met je partner over sparren. Vindt hij of zij het allemaal wel nodig of leg je voor jezelf de lat zo hoog? Het zou zonde zijn, wanneer je onderuit gaat op kleine minder belangrijke dingen waar je achteraf van zegt “had ik dat maar gelaten”.

Met betrekking tot de taken die er overblijven is het prettig wanneer je in staat bent om deze af te handelen. Hetzelfde geldt voor repeterende zaken, dingen die steeds terug komen. Zijn dit namelijk taken, die je toch niet (helemaal) af krijgt, dan zorgt dit namelijk voor onrust. Bedenk in dat geval of er iemand is die je kan helpen, zoals je partner, een ouder kind, een familielid of een vriend. Wanneer je vaststelt dat een taak niet belangrijk is, stoot deze dan af, zodat je jezelf er niet constant mee confronteert. Door meer taken compleet af te werken, kan dit je helpen om je succesvoller te voelen aan het einde van de dag.

Focus je op waar je mee bezig bent!

Belangrijk is het om de verantwoordelijkheden m.b.t. werk en privé te scheiden. Je moet je focussen op je baan wanneer je op je werk bent, net zoals je je op je kinderen moet richten wanneer je thuis bent en dus niet met je werk bezig moet zijn. Doe je dit niet, dan gaat dit altijd ten kosten van de kwaliteit van waar je mee bezig bent. In dit geval kan het dus zijn dat je je werk afraffelt, of dat het je niet lukt om ook van de kinderen te genieten.

Help elkaar met de kinderen!

Vele onder ons hebben de neiging om gezinstaken alleen te doen waardoor er geen tijd meer is voor hen zelf of voor de relatie. Een nadeel hiervan is, is dat wanneer je onder stress staat en het gevoel hebt dat je vast zit, er ook geen hulp bij komt. Praat daarom ook eens met familie of vrienden over het oppassen op je kinderen. Heeft iemand ook kinderen, dan zou je kunnen afspreken, dat je om beurten op bepaalde tijdstippen op elkaars kinderen past. Hierdoor hebben jij en je partner de mogelijkheid om af en toe een keer samen weg te kunnen evenals de gene die voor je oppast. Dit principe kan goed werken met een ander echtpaar die net zoveel werken al jullie. Het werkt stimulerend wanneer je echte vrije tijd krijgt door elkaar te helpen. Bovendien is het vaak erg gezellig!

Een dagelijkse planning als basis

Maak een weekschema met hier de taken per dag. Dit helpt je om in de gaten te houden wat er moet gebeuren waardoor je eerder je doelen bereikt. En dit is belangrijk! Zonder schema wordt je eerder afgeleid door familie, vrienden, werk en andere situaties die zich voordoen in de loop van de dag. Probeer zoveel mogelijk jezelf aan het schema te houden. Het in kaart hebben van je week kan je ondersteunen in het bereiken van je doelen omdat je er meer op gefocust bent. Dingen die er tussendoor komen hebben hierdoor gewoonweg minder kans. Breng je daarnaast ook nog eens je partner op de hoogte van wat er moet gebeuren, dan geeft hem/haar dit ook de mogelijkheid, om in te springen waar nodig.

Effectiviteit bereik je wanneer ook de rest van het gezin op de hoogte is van hun eigen dagdagelijkse taken. Concreet betekent dit, dat er ook een soort weekplanning in huis aanwezig is op een zichtbare locatie, waarop de andere gezinsleden kunnen zien, wat er iedere dag voor hen in de planning staat. (sporten, gym, bijles, hobby's e.d.).

Baan plus gezin is topsport

Een gezinsleven combineren met een baan, kun je bijna zien als topsport. Je moet namelijk continue presteren. Belangrijk hierbij is, dat dit best kan, zolang je ook voor jezelf en je relatie zorgt. Concreet is dit dus tijd voor jezelf en je partner maken. Is deze tijd er niet, dan zal je dit moeten afdwingen. Anders verlies je juist de dingen die je lief hebt, waaronder jezelf. Belangrijk is het, om inzicht te krijgen in wat je allemaal moet doen. Ook je partner moet op de hoogte zijn van deze zaken. Hiervoor zal je dus vaak meer en beter moeten communiceren. Het runnen van een gezin, is eigenlijk ook gewoonweg een baan. Wanneer je professioneel in je werk staat, dan geef je ook aan, wanneer de werkdruk teveel is. Anders heb je kans op een burn-out en daar heeft niemand wat aan. Zie dit ook zo, wanneer je kijkt naar je gezin!

Wil jij weer wat meer jezelf voelen en heb je hier hulp bij nodig? Kijk dan even op de pagina's relatie-en-gezin, problemen m.b.t werk aanpakken of individuele-hulp.

Zie ook: Het papa en mama syndroom of Relatie, kinderen en stress

2 thoughts on “Balans in werk en gezin.

  1. Wat jij benoemt is communicatie en dat is precies wat je nodig hebt in de tropenjaren met jonge kinderen. Communicatie met elkaar en met de kinderen. Kinderen kunnen helpen als je accepteert dat ze het op hun manier en op hun niveau doet. Misschien wil je mijn Prille-ouder blogs lezen via mijn website www. liefdevolcommuniceren.com Succes met je mooie werk. We delen een drive. Lieve groet, Romy

  2. Dag Romy,
    Communiceren is inderdaad erg belangrijk tijdens die tropenjaren. Soms kun je echter zo moe zijn van alle drukte, dat je blij bent om even helemaal niets te hoeven. Da’s natuurlijk prima voor een keertje zolang je er maar voor zorgt dat je behoeftes duidelijk zijn voor je partner/kinderen. Zo kunnen zij rekening houden met jou en wat je nodig hebt. En daar gaat het dus soms wel eens fout…. We stappen van de ene vermoeidheid in de andere en voordat je het weet voelt het alsof je geleefd wordt. Dan is het vaak veel moeilijker om weer met elkaar in gesprek te komen. Een tip voor dergelijke situaties is, om de dingen waar te tegenaan loopt of waar je behoefte aan hebt, even op te schrijven en te bespreken met je partner of andere mede-opvoeders.

    Groeten,

    Mark

    ps. Ik zal eens gaan kijken op je blog. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *