Wanneer je merkt dat je relatie niet zo soepel meer loopt kan het moeilijk zijn om hier een gesprek over aan te gaan. Zeker wanneer je allebei snel geïrriteerd raakt of  niet weet wat je moet zeggen kan dit heel rot aanvoelen. Je voelt dan de onmacht en afstand. Het hoeft echter helemaal niet zo te zijn dat de relatie niet te redden is. Je moet hiervoor echter wel gesprek komen om jullie problemen te kunnen bespreken.

Wanneer praten niet lukt kan dan een brief aan je partner schrijven een oplossing bieden. Een brief kun je namelijk in je eigen tijd schrijven. Je kunt daardoor goed nadenken wat je wilt zeggen zonder dat je in emoties blijft hangen. Daarnaast kan je partner de brief ook in zijn of haar eigen tijd lezen en daar dus de tijd voor nemen. Deze rustige gestructureerde aanpak kan ontzettend helpend zijn om weer verbinding met elkaar te krijgen. Deze brief kan dus je relatie redden.

Hoe zou een brief om je relatie te redden eruit kunnen zien?

Om hier een goed antwoord op te geven moet je jezelf proberen te verplaatsen in je partner. Wat zou hij of zij fijn vinden om te lezen?

Als eerste zal je partner het (waarschijnlijk) fijn vinden dat je de moeite hebt gedaan om wat dingen op papier te zetten. Het is een eerste stap richting het herstellen van jullie verbinding.

Inhoudelijk kan het fijn zijn voor je partner wanneer je begrip voor hem of haar toont, ook al heb jij een andere mening. Hiermee laat je zien dat je respect hebt voor het gevoel van je partner, ook al voel jij dus wat anders. Die ruimte die dit geeft hebben jullie nodig om goed in gesprek te komen.

 

De hand in eigen boezem steken

Oplopende spanningen zoals irritatie, boosheid, onmacht en/of verdriet zorgen er vaak voor dat je als eerste kijkt naar wat je partner anders zou moeten doen. Binnen partnerrelaties gebeurt dit overigens vaak sneller dan bijvoorbeeld op je werk of andere sociale omgeving. Dit komt doordat je relatie juist draait om het gevoel. Je verwacht van elkaar dat je hier allebei goed mee omgaat. Gebeurt dit niet, dan wordt je in je gevoel geraakt en dus (sneller) emotioneel.

Ben je echter minder emotioneel, dan kun je ook rustiger kijken naar wat er aan de hand is. Je kunt dan de hand in eigen boezem steken en kijken naar welke stap jij zelf kunt zetten. Wanneer je een brief schrijft op een rustig moment ben je als het goed is, wat minder emotioneel en dus wat beter in staat om te kijken welke stap jij kunt nemen.

Je moet dus af van “Als mijn partner dit of dat zou doen, dan voel ik mij fijner”. Beter is “Wanneer ik dit of dat doe, dan werkt dit beter voor mijn partner en doet hij/zij dit of dat, waardoor ik mij fijner voel”.

Als je een fijnere relatie wil, kijk je dus eerst naar wat jij anders kan doen.

Wanneer je dit zo aanpakt, is dit fijn voor je partner om te lezen en schep je ook een klimaat waarin hij/of zij ook stappen voor jou gaat nemen!

 

De inhoud van een brief aan je partner

Schrijf in de brief vooral dingen op die je zelf ook graag zou willen horen. Ga respectvol met zijn of haar gevoelens om en toon begrip, geef de erkenning voor de dingen die je partner doet en vertel ook eens over wat je allemaal fijn vindt aan hem of haar.

Zoals gezegd is het wijs om ook iets te vertellen over de problemen waar jullie samen tegenaan lopen. Hierbij is het dus belangrijk dat je de hand in eigen boezem steekt en vooral vertelt wat jouw aandeel is geweest in de problemen en welke stappen jij gaat nemen. Zeker wanneer je een verzoenende brief schrijf waarmee je weer in gesprek met je partner wilt komen, kun je beter zijn of haar aandeel voor dit moment even achterwege laten. Dat komt later wel, wanneer jullie weer met elkaar praten.

Al met al wordt dit dan een brief die je zelf graag ook zou willen ontvangen.

Hieronder onderwerpen die je in jouw brief kunt meenemen:

  • Uit je waardering/bewondering voor je partner. Hierbij kun je stilstaan bij zijn of haar uiterlijk, karaktereigenschappen en, wie je partner is als mens.
  • Vertel wat je realistisch gezien kunt doen wat je partner fijn zou vinden en/of naar verlangt.
  • Geef aan wat je zelf fijn zou vinden en verlangt in hoe jullie relatie zich ontwikkelt waarbij je vooral de nadruk legt op fijne en liefdevolle ontwikkelingen.
  • Benoem waarin je je partner onvoldoende hebt gesteund, hebt gezien of hebt begrepen.
  • Bespreek de dingen waarin of waarmee je je partner pijn hebt gedaan en biedt indien nodig ook je excuses aan.
  • Vertel waarin je je partner tekort doet of tekort schiet en/of je partner pijn doet.
  • Vraag vergeving voor dingen waar je echt spijt van hebt en laat zien dat je dit ook echt meent. Vertel hierbij ook hoe je over je eigen acties voelt.
  • Geef aan wat je denkt dat je partner nodig heeft van jou.
  • Vertel wat jij anders wil gaan doen in jullie relatie. Geef hierbij aan waarom je dit zo wilt gaan doen.
  • Geef aan over welke dingen je graag met je partner zou willen praten.

 

Ten slotte

Nogmaals, het is niet de bedoeling dat je alle problemen naar jezelf toetrekt. Je probeert een opening naar je partner te maken door open en eerlijk te praten over hoe het gaat en wat jouw aandeel daarin is. Ben dus ook niet te hard voor jezelf maar probeer wel te laten zien dat ook jij fouten hebt gemaakt en/of dingen anders had kunnen doen. Laat ook zien dat je begrijpt hoe je partner zich voelt en ook snapt hoe dit zo is gekomen. Natuurlijk is je relatie niet alleen kommer en kwel. Het is daarom ook belangrijk om alle goede aspecten en eigenschappen van je partner te benoemen. Uit dus je waardering, bewondering, respect, enzovoort. Laat je partner voelen dat hij of zij geliefd wordt.

 

PS. Je relatie leuk houden is je relatie onderhouden. Wanneer je weet dat je partner het wel fijn zou vinden om een brief van jou te krijgen is het natuurlijk een goede zet om hier tijd aan te besteden. Ook bij een klein dipje, door drukte of stress, kan een brief helpend zijn en heel veel voor je partner betekenen. In dat geval kun je de makkelijke gestructureerde opzet van een liefdesbrief uit mijn boekje Passieplan gebruiken. Hierin vind je naast tips ook voorbeelden van brieven.