Geloof in jezelf

De afgelopen tijd heb ik meerdere malen gesproken met een gelovig man die een diepe crisis doormaakt. Wat mij roerde was zijn eenzaamheid. Ik moest denken aan iets wat ik vroeger ooit heb geschreven .

Spiritualiteit heeft voor veel mensen de weg open gemaakt naar zelfbewustzijn. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Vandaar waarschijnlijk ook de grote verzameling aan stromingen. Wat opvalt aan veel stromingen is dat individualiteit en zelfbeschikking erg belangrijk zijn. Die individualiteit uit zich in het alleen kunnen beleven van zo een stroming. Je hoeft er vaak niet de deur voor uit. Dat is meteen ook een nadeel want het maakt je sociale netwerk dan niet groter. Het samenhorigheidsgevoel wordt niet gestimuleerd.

Een ander nadeel van godsdiensten is dat er vaak wordt getoornd aan zelfbeschikking. Er zijn regels en er is een duidelijke groepsvorming. Wanneer de regels, die overigens door mensen zijn bepaald, botsen met die van een andere groep (godsdienst), dan is er een probleem.

De meeste mensen hadden vroeger een groter sociaal netwerk was. Nu ondergaan mensen vaak een crisis alleen, en dan ligt eenzaamheid op de loer. Bovendien zijn we gewend geraakt dat alle problemen snel opgelost worden. De rust, of laten we zeggen, tijd voor bezinning, is er vaak niet meer in ons leven. We hebben het gewoonweg niet geleerd.

Soms denk ik dan ook, dat het belijden van een geloof eigenlijk helemaal niet zo gek is. Ik ben zelf niet godsdienstig, voor mij staat God gelijk aan Liefde, maar ik denk dat de bijbehorende rituelen best nuttig zijn. Het zijn momenten dat je even stil staat bij je leven. Bovendien creëert het samenhorigheid en een soort sociaal netwerk.

Soms wordt je geloof op de proef gesteld. Dan voel je je even niet meer gesteund door alle dingen die voorheen voor je werkte. Je voelt je alleen en onbegrepen. Van alleen maar denken wordt niemand blij. Probeer in beweging te komen. Doe nieuwe dingen en zoek mensen op. Maak hierbij gebruik van sociale contacten die je al hebt en probeer deze te verdiepen door net iets meer over jezelf te vertellen dan dat je normaal gesproken zou doen. Zoek dus je collega’s op, oude vrienden of gewoonweg de buurman en vertel hoe het met je gaat.

Dat was dan ook mijn advies aan de man. Hij bezocht weer de kerk waar hij vroeger zoveel kwam en kreeg meer steun dan dat hij ooit verwachtte. Het leven is minder zwaar wanneer je voelt dat je niet alleen staat en er naar je geluisterd wordt. Dat is ook het mooie aan het vak van counselor en coach. Dat je dat mensen kunt meegeven.