Als relatietherapeut krijg ik vaak de vraag of relatietherapie helpt als je verliefd bent op een ander. Op die vraag is niet altijd een passend antwoord te geven. Het hangt namelijk af van allerlei factoren. De belangrijkste zal ik hieronder uiteen zetten.

Relatietherapie moet je overigens niet alleen maar doen om met je huidige partner verder te gaan. Een ander doel van relatietherapie is namelijk ook om inzichtelijk te krijgen hoe je in deze situatie bent beland en wat ieder zijn of haar aandeel hierin was. Dit inzicht heb je nodig om later niet dezelfde fouten te maken. Daarnaast helpt inzicht ook om begrip te hebben en krijgen voor elkaar.

Hoe goed is je huidige relatie met je partner?

Een gemis aan aandacht, passie, ontspanning en/of communicatie kunnen veroorzaken dat je open staat voor anderen. Wanneer duidelijk aanwijsbaar is dat je op één of meerdere gebieden dingen mist kun je hier samen aan werken. Dit hangt overigens wel af van hoeveel je nog voor je partner voelt (partnergevoel). Sommige mensen voelen namelijk niets meer en kunnen er bijna geen energie meer voor hun partner  opbrengen. Gooi echter niet te snel de handdoek in de ring. De ervaring leert namelijk dat wanneer er toch nog ergens een beetje gevoel is het tijd kost om dit weer een beetje op te porren. Het gaat hierbij niet om jaren maar eerder om enkele maanden.

Heb je samen een gezin met je huidige partner?

Wanneer je samen een gezin hebt, ben je naast partners ook ouders van de kinderen. Dat is een grote verantwoordelijkheid. De keuze die je maakt in je partnerrelatie hebben direct gevolgen voor je kinderen. Dus ook al ben je nog zo verliefd, dan is het wel verstandig om goed te kijken of er echt geen mogelijkheden zijn om samen met je partner op een liefdevolle manier verder te gaan. Realiseer je hierbij dat je er samen met je partner niet uitkomt, maar wellicht wel met de ondersteuning van een objectieve derde, in de vorm van een relatietherapeut.

Zijn er duidelijk aanwijsbare gebeurtenissen en/of ervaringen die tot deze verliefdheid hebben geleid?

Emotionele en/of stressvolle situaties zijn vaak momenten waarop partners soms even hun verbinding verliezen. Hierbij kun je denken aan moeilijk verlopen zwangerschappen, de komst van kinderen, het verlies van dierbaren, verhuizingen en verbouwingen, stress op je werk, enzovoort. Wanneer een verliefdheid is ontstaan na een dergelijke gebeurtenis heeft relatietherapie vaak heel veel zin.

Hoe lang speelt deze verliefdheid al?

Hoe langer een verliefdheid speelt des te minder je objectief naar je eigen partner kijkt en hebt gekeken. Vaak kijk je naar je liefde met een roze bril waardoor je partner er alleen maar minder goed uitkomt. Of dat helemaal eerlijk is, is dan maar de vraag. Hoe langer je op deze manier naar je partner hebt gekeken, hoe meer irritatie en andere negatieve gevoelens vaak ontstaan. Dit heeft vervolgens weer zijn weerslag in hoe goed je met elkaar omgaat.

Ben je actief bezig geweest met deze verliefdheid?

Er is een groot verschil tussen actief bezig zijn met een liefde door bijvoorbeeld samen af te spreken en meer, en verliefd zijn in stilte. Bij die eerste bouw je namelijk een band op met de geliefde en bij die ander niet. Dit is vaak voor partners ook een wezenlijk verschil.

Heb je het al aan je partner verteld?

Wanneer je je partner vertelt dat je verliefd bent, heeft dit vaak een grote impact. De liefde voor een partner staat namelijk vaak op één van de hoogste posities van belangrijkheid voor de gemiddelde mens. Weten van jouw verliefdheid kan hierdoor je partner uit balans brengen. Relatietherapie kan helpen om deze partner weer wat houvast te geven.

Is je partner er zelf achter gekomen?

Wanneer je partner zelf achter jouw verliefdheid is gekomen ontstaat er vaak meteen een vertrouwensbreuk. Je krijgt dan veel meer te maken met een partner die je niet geloofd en vindt dat je liegt. Dat is vaak voor de verliefde partner erg lastig want niks wat hij of zij doet is dan nog goed genoeg.

Hoe gaat je partner hiermee om?

De meeste partners vinden het erg moeilijk om met de verliefdheid van de ander om te gaan. Vaak zie je een grote toename van de hoeveelheid aandacht die deze partner de ander schenkt. Dat kan beklemmend aanvoelen. Ook ontstaat er vaak jaloers gedrag en controle drang. Relatietherapie kan dan helpen om de onderlinge spanningen te verlagen en weer te werken aan een wat meer draagbare manier van omgang.

Meer over dit onderwerp lezen?

Ik heb over het verliefd zijn op een ander twee boekjes geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.