Leren luisteren

Een van mijn leraren vroeger op school had een effectieve manier om luisteren af te dwingen. Je kon er namelijk van op aan dat hij om de zoveel tijd één van de leerlingen vroeg om samen te vatten wat er zojuist was gezegd. Dit stimuleerde veel van mijn klasgenoten om toch wat actievere luisterhouding aan te nemen.

Wanneer je merkt dat jij en je partner vaak langs elkaar heen praten, kan het wenselijk zijn om te proberen om het luisteren te verbeteren. De eerste afspraak moet dan zijn dat je elkaar laat uitspreken. Dat zou sowieso al een regel moeten zijn. Het is een teken van respect. Een leraar vindt het ook niet leuk wanneer leerlingen niet luisteren.Vervolgens maak je samen de afspraak dat nadat je bent uitgesproken de ander samenvat wat er is gezegd. Dat klinkt wellicht een beetje schools, maar dat is eigenlijk ook de bedoeling. Je wilt immers leren luisteren.

Let er wel op dat een samenvatting van je partner wellicht niet precies is wat je bedoelt. Dat kan moeilijk zijn en emoties oproepen omdat dit wellicht over gevoelige zaken gaat. Probeer daarom grip te houden op die emoties en laat wederom ook je partner uitpraten. Ook dit is luisteren!

Problemen in relaties gaan juist vaak over dingen die je van elkaar niet begrijpt. Juist hier rustig en respectvol mee omgaan is hiervoor een gedeeltelijke oplossingen. Dingen worden namelijk pas echt een probleem als je een gevecht in woorden met elkaar aangaat. Dan voel je het respect voor elkaar wegvloeien.