Omgaan met een onzekere negatieve partner kan een uitdaging zijn zeker wanneer je hier al langer mee te maken hebt. Negatief gedrag veroorzaakt immers spanningen en kosten vaak veel vergeefse energie. Soms kun je hierdoor totaal uitgeput raken en verschijnselen hebben die vergelijkbaar zijn met een burn-out. Belangrijk is het dus voor jezelf om dit onzekere negatieve gedrag in te perken zodat het voor jezelf ook weer fijner wordt. Hieronder staan wat tips waarmee je kunt proberen om de relatie te verbeteren en een positieve omgeving te creëren.
Communiceer positief en openlijk: Praat met je partner over hoe je je voelt en wat je nodig hebt in de relatie. Zorg ervoor dat de communicatie respectvol en niet-beschuldigend is. Vertel je partner daarom dat je begrijpt dat hij/zij soms wat onzeker is maar dat je samen wilt werken aan manieren om hiermee om te gaan. Vaak helpt het om gesprekken te beginnen met positieve feedback. Geef je partner dus ook complimenten en focus op de positieve aspecten. Het helpt bijvoorbeeld om leuke herinneringen, gedeelde interesses en doelen te bespreken die jullie samen hebben.
Stel grenzen: Zoals gezegd kost een negatieve houding veel energie en geeft dit ook spanningen. Het is belangrijk om gezonde grenzen te stellen als je partner's negativiteit te veel invloed heeft op jouw welzijn. Bespreek wat je wel en niet fijn vindt maar ook wat voor jou nog acceptabel gedrag is en wat niet. Als de relatie voortdurend belastend en negatief blijft ondanks je inspanningen, moet je misschien nadenken over je eigen grenzen en welzijn. Soms is het in het belang van beide partijen om te erkennen wanneer het beter is om uit elkaar te gaan.
Laat je partner inzien dat een positieve houding echt helpt: Hoe groot is immers de kans dat een feestje echt leuk wordt wanneer je van te voren al tegen jezelf zegt dat het niet leuk wordt. Het zelfde geldt voor alle andere dingen die je in je leven doet waaronder het hebben van een relatie. Jullie relatie is leuk en jullie gaan fijne dingen doen! Dat moet de boodschap zijn.
Stimuleer je partner om leuke en/of ontspannende dingen te doen: Dit kan variëren van fysieke activiteit en gezonde voeding tot meditatie en hobby's die hij of zij leuk vindt.
Zorg voor je eigen welzijn: Het is essentieel om voor je eigen geluk te zorgen. Dit is niet egoïstisch! Niemand, dus ook je partner, heeft er wat aan wanneer het niet goed met je gaat. Wanneer je alleen maar zorgt voor je partner zorg je niet meer voor jezelf. Blijf dus betrokken bij activiteiten die je gelukkig maken en omring jezelf met een ondersteunend netwerk van vrienden en familie.