Relatiecrisis aanpakken

Wat is een relatiecrisis?

Een relatiecrisis is het moment waarop één van beide partners niet meer verder kan met de relatie. Dat betekent overigens niet dat de relatie niet meer zou kunnen werken. Het is echter voor die specifieke partner op dat moment zo zwaar dat het niet meer te doen is. Een relatiecrisis kenmerkt zich dan ook vaak door grote spanningen en vermoeidheid. Meestal komen beide partners niet tegelijkertijd op dit punt. Hierdoor kunnen dan weer extra spanningen ontstaan. Wanneer er namelijk wordt uitgesproken dat hij of zij er klaar mee is of niet meer verder kan schiet de ander vaak in paniek. De één mist dan de energie om in de relatie te steken terwijl de ander juist de schouders eronder wil steken. Hierdoor ontstaat vaak een verwijtende sfeer.

Hoe ontstaat een relatiecrisis?

Soms zijn er echt duidelijk aanwijsbare momenten waarop een relatiecrisis opvlamt. Zo zijn (emotionele) ontrouw, het verlies van werk en grote problemen in het gezin, vaak situaties waarin een relatiecrisis kan ontstaan. Een diepere oorzaak is meestal ook het op een verkeerde manier met elkaar communiceren. Communiceer je namelijk wel goed met elkaar dat kun je op een tijdig moment de relatie bijsturen waardoor er vaak geen crisis hoeft te ontstaan. Vaak is het zo dat dat belangrijke dingen niet goed (meer) worden uitgesproken, waardoor je over elkaars grenzen heen gaat, jezelf alleen voelt staan,  aandacht mist en geen leuke momenten meer samen hebt.

Crisismanagement bij een relatiecrisis

Het is erg belangrijk dat je tijdens een relatiecrisis niet meteen de handdoek in de ring gooit. Gaat het gewoonweg echt niet samen dan zou je op dat moment een relatie time-out kunnen overwegen. Hierbij krijg je even lucht en kun je weer wat energie bijtanken.

Of je nu een time-out doet of niet, het goed uitzoeken waardoor deze relatieproblemen zijn ontstaan, is erg belangrijk. Hiervoor kun je relatietherapie gebruiken. Wanneer je namelijk inzichtelijk van elkaar hebt waardoor dit zo is gekomen kan er ook ruimte ontstaan voor begrip. Dat is nodig om überhaubt verder te komen. Daarnaast leer je zo ook wat je eigen aandeel hierin was en hoe je dat in het vervolg op een betere manier kunt aanpakken.

Ook het werken aan een betere communicatie is van belang. Wanneer je je hierin laat begeleiden kun je weer op een veilige constructieve manier met elkaar in gesprek komen. Dat is fijn en dat heb je ook nodig om dingen uit te kunnen praten.