Verwachtingen

Ik las:

Ik zou willen dat mensen niks van mij verwachten…
Dan kan ik ze ook niet teleurstellen als ik er niet aan voldoe…

Hoe vaak hebben partners het gevoel dat er iets van ze wordt verwacht?  De één wellicht meer als de ander. Soms heb je niet eens in de gaten dat je bezig bent om aan de verwachtingen van je partner te voldoen. Soms kan het gebeuren dat je je hiermee zelf te kort doet.

Toekomst verwachtingen

Wanneer je het samen in een relatie hebt over wat je in de toekomst zou willen, ben je bezig met het maken van plaatjes. De plaatjes zijn de doelen. Wanneer er echter doelen zijn, dan komen er vaak ook ongemerkt de verwachtingen naar boven. Je weet immers wat je partner graag zou willen.

Verwachtingen door slechte communicatie

Andere verwachtingen komen naar boven wanneer je onenigheid met elkaar hebt over iets. Dan heb je ruzie, is er ongemakkelijke stilte of word je geconfronteerd met indirect negatief gedrag van je partner. Jij of je partner vindt dat er anders moet worden omgegaan met bijvoorbeeld het huishouden, de zorg voor kinderen, de hoeveelheid seks of de hoeveelheid tijd die aan ouders gespendeerd dient te worden. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer onderwerpen op te noemen. Na een dergelijk voorval denken we vaak dat het nu wel duidelijk is wat je fijn en niet fijn vindt. Hiermee komen automatisch verwachtingen naar boven.

Praat met elkaar

Wanneer een verwachting is ontstaan uit onduidelijkheid of slechte afspraken is het essentieel dat je eerst met elkaar in gesprek gaat om op één lijn te komen. Anders ga je namelijk ieder je eigen weg en vind je elkaar steeds stommer. Het hoeft overigens helemaal niet zo te zijn dat je precies dezelfde mening hebt over een specifiek onderwerp. Het gaat erom dat je voelt dat je partner respect heeft voor jouw gevoel en dat jullie samen een manier hebben waarbij dit respect niet geschonden wordt.

Ook is het belangrijk dat je regelmatig bij elkaar peilt of je nog de goede richting op gaat. Je kunt immers niet altijd alles goed doen en verwachtingen zijn ook onderhevig aan veranderingen omdat het leven nu eenmaal niet altijd hetzelfde is.