Liefde of angst in je relatie

Angst voor wat komen gaat

Wanneer je een relatie hebt, deel je meestal veel dingen samen. Dat zijn niet alleen activiteiten, maar ook dingen zoals het opvoeden van kinderen, financiën en wonen. Hierdoor ben je ook gedeeltelijk afhankelijk geworden van elkaar. Wanneer je onderling problemen ondervindt, raakt dit je meestal in je hart. Dit gaat niet alleen om het partnergevoel, maar meestal ook om de angst om dingen kwijt te raken. Het is dan ook niet gek dat emoties hoog kunnen oplopen. Je bent belangrijk voor elkaar, maar ook afhankelijk van elkaar! Bij sommige partners ontstaat er vervolgen verlatingsangst. Het begint dan hun leven te beheersen. Vaak zie je veel indirect negatief gedrag in relaties waar angst regeert.

Angst of liefde?

Wanneer er problemen zijn, kun je afwisselend angst en liefde voelen. Voor jullie als partners is het goed om dit zo inzichtelijk mogelijk te houden door je jezelf steeds de vraag te stellen: Handel ik uit angst of doe ik dit uit liefde?” Inzicht in de verhouding angst-liefde kan ontstaan, wanneer je met meer rust naar de situatie kunt kijken. Hier heb je grip op je emotie* voor nodig.

Wanneer partners in staat zijn om rustig over de problemen te praten, kunnen de achterliggende gevoelens duidelijker worden. De kalmte bewaren is een teken aan elkaar dat je belangrijk voor elkaar bent. Door deze positieve vorm van aandacht kan het vertrouwen in elkaar intact blijven of worden opgebouwd. Het heeft overigens geen zin om van jezelf te verwachten dat je altijd maar je emoties in bedwang kunt houden. Iedereen is wel eens boos, verdrietig, gestrest, bang of wat dan ook.

Ook al ben je soms emotioneel, dan nog is het essentieel dat je respectvol met elkaar om blijft gaan en je probeert om jezelf zo snel mogelijk te herpakken. Mocht dat een keer niet lukken, dan is het wel zo sociaal om je excuses aan te bieden. Daar is niks mis mee!

Heb je zelf last van veel spanningen of boosheid en gooi je dit ook te pas en te onpas je partner voor de voeten, dan zal je hier zelf eerst iets mee moeten doen. Met iemand die meteen vuur spuwt, valt bijna niet te praten.

angstrelatie

Partners die merken dat zij stil worden of een onderdanige positie aannemen, hebben een uitdaging. Zij zullen moeten proberen om meer voor zichzelf op te komen en/of beter moeten worden in het verwoorden van wat ze voelen.

 

Probeer op een rustige en veilige manier met elkaar in gesprek te komen, door bijvoorbeeld een relatiegesprek* in te plannen.

*Het relatiegesprek en grip op je emotie zijn begrippen die je terug kunt vinden in mijn boek "Is er nog gevoel? - Relatietherapie voor aan de keukentafel". In dit boek worden ook o.a. de begrippen verlatingsangst en bindingsangst besproken en wat je hieraan kunt doen.

 

Op bol.com is het boek "Liefdesbang" te vinden over het overwinnen van verlatingsangst en bindingsangst. Van verlatingsangst en bindingsangst naar eigenwaarde, zelfliefde en verbinding