Aandacht is nodig om je gezien te voelen

Wanneer je het fijn met je partner hebt, is er ook genoeg aandacht voor elkaar. Dit lijkt logisch maar toch kan een gebrek aan goede aandacht je relatie binnen sluipen. Om goede aandacht te kunnen geven is het nodig dat je goed bij elkaar stil staat. Je moet de focus op jou van je partner voelen. Zo voel je je namelijk gezien. Dat is overigens ook op andere gebieden zo.  Stel je voor, dat je in een winkel staat en de verkoopster helpt tegelijkertijd met jou ook een andere klant bij het passen van kledingstukken. Op zich vind je dat wellicht al wat onpersoonlijker en zelfs niet wenselijk. Je wil de focus op jou hebben.  Maar goed, zeker wanneer het jouw favoriete winkel is, geef je ze wat credit en blijf je toch staan. Er zullen dan momenten zijn waarop je wat langer moet wachten en waarop je zelfs soms dingen moet herhalen omdat de verkoopster er even niet bij was. De klantenbeleving van deze winkel gaat omlaag. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een verkoopster die tijdens jouw bezoek aan de winkel, tv aan het kijken is. Ook dan voel je niet de aandacht voor elkaar die je wilt krijgen.

Aandacht en de kwaliteit van de momenten

Om goede aandacht te kunnen geven is het belangrijk dat je de kwaliteit van de momenten samen op een goed peil houdt. Dit zit hem bijvoorbeeld in elkaar aankijken om te bevestigen dat je elkaar echt hebt gezien, aanraken om te laten weten dat je er voor elkaar bent, glimlachen om het voor elkaar wat lichter te maken, goed luisteren om te laten merken dat je niet alleen staat, doorvragen om elkaar verder te helpen en alle andere dingen die je doet om te laten zien dat je elkaar ziet en waardeert. Het zijn verbale en non-verbale signalen. Je doet dit door middel van praten, maar ook door het gebruik van lichaamstaal.

Aandacht inkoppertjes

Door goed te letten op het gebruik van mobiele telefoon en TV  kun je vaak  de onderlinge aandacht heel snel op een beter niveau tillen. Wanneer je samen met je partner aan het praten of eten bent en deze checkt steeds zijn of haar telefoon of erger nog, gaat zelfs bellen, dan voelt dit erg onpersoonlijk aan. Ook tv kijken tijdens een gesprek zorgt hier voor. Zeker wanneer dit aan de orde van de dag is, gaat de relatiebeleving omlaag. Steeds weer het argument geven dat dit echt nodig is voor het werk of voor die vriend(in), degradeert de relatie naar een lager niveau. Je zegt dan eigenlijk namelijk tegen elkaar “sorry hoor, maar deze andere klant gaat voor”.  Een ander argument die ik ook nog wel eens hoor, zeker als het gaat om het werk, is “Ja maar, ik doe het toch voor ons?!”.  Ook al zal dit misschien voor desbetreffende partner zo zijn, voor de ander gaat de relatiebeleving en hiermee het “ons-gevoel” achteruit.

Tijd voor elkaar maken

Het begin van een partnerrelatie is vaak een intense periode waarin partners veel tijd samen spenderen. Daar denk je niet eens over na, dat doe je gewoon. Dingen die je voorheen als vrijgezel buitenshuis deed krijgen vaak een net iets lagere prioriteit. Dat is ook logisch. Je heb immers nu een partner waar je ook tijd aan besteedt.  Wanneer je wat langer een relatie hebt richt je de focus meestal weer wat meer naar buiten. Vaak zie je dat partners dan bijvoorbeeld weer meer hun eigen vrienden gaan opzoeken, de uren gaan werken zoals voorheen en weer meer tijd besteden aan hobby’s. Nu is het logisch dat je niet meer zoveel tijd samen spendeert als aan het begin van je relatie. Het is echter wel belangrijk dat er genoeg tijd over blijft. Het moet in evenwicht zijn. Is dit er niet dan kunnen de momenten samen onder druk komen te staan. Het moet dan “leuk” zijn omdat het schaarse momenten zijn.

Ten slotte

In mijn boek “Passieplan – Geef je relatie een boost” staat een stappenplan waarmee je op een eenvoudige wijze de onderlinge aandacht op een top niveau krijgt. Daarnaast staat dit boek ook vol handvatten en tips om aandacht te verbeteren. Dit boek is dus echt een aanrader wanneer je met aandacht bezig wilt gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *