Opgeven is geen optie

“Opgeven is geen optie!”, zei een man over zijn relatie. Zijn vrouw knikte.  Het ging in die relatie helemaal niet goed. De laatste restjes van respect voor elkaar waren verdwenen en beide partners maakte elkaar bewust maar ook onbewust, het leven zuur. Voordat ze bij hun auto waren, hadden ze hun eerste ruzie alweer te pakken….

 Maar… Opgeven is geen optie

Je kunt soms ongemerkt ver afzakken. Relatieproblemen zijn namelijk vaak echte sluipmoordenaars. Kleine negatieve speldenprikjes veranderen soms langzaamaan de manier van hoe je met elkaar omgaat. Het een en ander wordt vaak ook nog gemaskeerd, door toch nog die leuke weekenden met vrienden, of een redelijk relaxte vakantie naar de zon. Vooral dan vraag je jezelf af of het allemaal wel zo slecht is, totdat je het huis weer binnen stapt, en vrijwel meteen weer mot is.

Toch komen vele op een punt, dat het eigenlijk niet meer gaat. De koek is op. Het is klaar. Maar dan toch, is opgeven geen optie. Hoe kan dat eigenlijk?

 Wanneer een partner steeds maar weer geconfronteerd wordt met pijnlijke situaties binnen de relatie, dan gaat dat ten koste van persoonlijke geluk en je energie. Doe je niks aan zo’n situatie dan word je steeds minder blij. Je slikt je gevoel weg en hierdoor word je vaak vlakker. Het is een natuurlijk afweermechanisme waarbij je pijn gewoonweg niet te ver binnen laat komen. Jezelf vlak voelen in je relatie zorgt er voor dat je je kracht verliest. Dit is de kracht die je eigenlijk nodig hebt, om iets te veranderen.

 Zou ik je, voordat je deze relatie aanging, een film laten zien, over de relatie en waar je gevoelsmatig terecht zou komen, dan zou je er wellicht niet voor hebben gekozen. Je was toen immers waarschijnlijk krachtiger, en ja, natuurlijk hing er ook minder van af.

Vaak spelen er nog meer dingen mee, waardoor opgeven geen optie is. Veel mensen ervaren namelijk ook schuldgevoelens. Veel voorkomende schuldgevoelens zijn:

  • dat ze falen en problemen niet opgelost krijgen, ondanks dat men vaak buiten de relatie, bijvoorbeeld in werk, juist wel succesvol is
  • dat ze zich realiseren, dat ze er juist niets aan gedaan hebben
  • dat ze anderen, zoals partner, kinderen en ouders, pijn doen of hebben gedaan

Daarnaast hebben sommige partners:

  • geen kracht (meer) om aan de relatie te werken
  • geen kracht (meer) om de relatie te verbreken en alleen verder te gaan
  • teveel angst voor wat er dan komen gaat, voor henzelf en eventuele kinderen
  • de mening dat dit nu eenmaal zo hoort te zijn

Zeker wanneer je tot nu toe hebt geprobeerd, om alleen met je partner deze problemen op te lossen, wil ik je adviseren, om toch ook externe hulp in te roepen. Idem, wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit of gewoonweg ongelukkig bent. “Opgeven is geen optie”  ook niet voor jezelf.