"Mijn man begrijpt mij niet. Wanneer we samen praten dan lijkt het wel of het allemaal niet tot hem door dringt. Hij zegt dat hij mij begrijpt maar ik zie aan zijn ogen dat het niet echt binnen komt. Vervolgens gaan we weer verder op precies dezelfde manier."

Elkaar niet begrijpen leidt tot eenzaamheid

Wanneer je merkt dat je elkaar niet begrijpt, of erger nog, elkaar niet wilt begrijpen, dan veroorzaakt dit vaak veel spanningen en uiteindelijk tot eenzaamheid. Wanneer je in een dergelijk patroon zit dan ga je vaak steeds meer langs elkaar heen leven. Het samen praten wordt steeds meer gemeden waardoor er vaak ongemakkelijke stiltes ontstaan. Sommige koppels maken juist ruzie over alles. Omdat je niet meer goed met elkaar spreekt, verbind je ook niet goed met elkaar, waardoor je je erg alleen kunt gaan voelen.

Oorzaken van elkaar niet begrijpen

Elkaar niet begrijpen kan verschillende oorzaken hebben.

- er wordt niet goed naar elkaar geluisterd door het ontbreken van respect
- er wordt niet genoeg tijd besteed aan het met elkaar praten - een tekort aan aandacht
- er zijn onderwerpen die één van beiden erg moeilijk (taboe) of stom vindt
- één van beide partners is veranderd waardoor je niet meer op hetzelfde niveau kan praten
- één of beide partners kunnen niet goed praten over gevoelens

Welke oorzaak het niet begrijpen ook heeft, het is belangrijk om hier iets aan te doen. Hoe langer je namelijk wacht, des te meer spanningen er ontstaan waardoor het respect voor elkaar dramatisch afneemt.

Vroeger luisterde we wel naar elkaar

De meeste relaties beginnen vol energie en aandacht. Je praat veel samen en je voelt je steeds meer verbonden omdat er echt naar je wordt geluisterd. Dat is prettig. De onderwerpen die worden besproken kunnen over van alles en nog wat gaan. Meestal, in het begin van de relatie, deel je veel over je verleden en over de dingen die je leuk en niet leuk vindt. Gaandeweg maak je ook steeds meer afspraken, over wat fijn is en wat niet, en zo krijgt de relatie vorm.

Dat samen praten kun je ook zien als samen werken. Je houdt elkaar op de hoogte van wat er speelt, zodat de relatie goed blijft werken. Eigenlijk is het dus een soort hecht samenwerkingsverband, met natuurlijk extra’s.

Afnemende aandacht en luisteren

Helaas komt het vaak voor, dat de aandacht voor elkaar verminderd. Er wordt minder besproken en hierdoor ben je meestal ook niet goed op de hoogte van wat er bij elkaar speelt. Dit kan nare gevolgen hebben. Het gevoel dat je er voor elkaar bent en de samenhorigheid, neemt hierdoor namelijk af. Dat is vaak niet prettig en partners kunnen zich dan alleen of eenzaam gaan voelen. Daarnaast ben je ook minder goed op elkaar ingespeeld en dat kan er voor zorgen dat dingen vaker mislukken, of in de soep lopen. Ga je vervolgens samen proberen te praten, terwijl je jezelf toch al niet zo blij voelt, dan liggen irritaties op de loer.

Partners proberen vaak op de momenten dat spanningen en emoties zijn opgelopen, te gaan praten, en dat lukt dan vaak natuurlijk niet. Dat zijn ook de momenten waarop je vaak het gevoel hebt dat je elkaar niet begrijpt. Of er ook echt naar elkaar geluisterd wordt, is natuurlijk de vraag…..


Zitten jullie ook in een dergelijke situatie, en wil je deze doorbreken, kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek. In een korte uiteenzetting, kan ik jullie vertellen, hoe je met e.d. situatie het beste om kunt gaan. Daarnaast kunnen we hier stapsgewijs aan gaan werken, zodat de relatie voor beide weer prettig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *