Laatst kreeg ik de vraag of relatietherapie zwaar is. Hierop kan ik zeggen dat dat dat niet de bedoeling is. Wanneer je als stel het moeilijk hebt en je bent in relatietherapie dan wil je juist wat meer lucht. Voor veel mensen is het bezig zijn met (emotionele) problemen echter geen hobby en het zal hen moeite kosten om aan de relatie te werken. Je moet echter al snel wel wat vruchten kunnen plukken van therapie in de vorm van meer ontspanning en minder gedoe.

Wat er natuurlijk wel tijdens gesprekken gebeurt is dat pijnpunten worden benoemd. Dit kunnen dingen zijn die niet leuk zijn om te horen en/of ook zaken zijn die je juist vermeden hebt omdat ze te pijnlijk waren en/of onoplosbaar leken. Dit bespreken doe je om dingen op te lossen maar natuurlijk kan dit wel een zwaar gevoel geven.

De kunst is om juist in die zwaarte met elkaar te verbinden i.p.v. los te laten door boos te worden of je in stilte terug te trekken. Verbinden doe je door aan je partner laten zien dat je hem of haar echt gehoord hebt en dat je wat hij of zij heeft aangekaart echt serieus neemt. Hierbij los je dus niet altijd meteen het probleem op. Je blijft echter met je partner verbonden doordat je laat zien dat je echt luistert en hiermee dus respect hebt voor het gevoel van je partner.

Concreet betekent dit dat je tijdens of na een moeilijk moment even over jezelf heen stapt, je partner aankijkt en zegt “Ik heb je echt gehoord. Ik kom hierop terug.” waarbij dit geen loze belofte mag zijn. Het werken aan je relatie is juist goed luisteren  en stappen voor je partner nemen door op dingen terug komen. Dit kost eerst wat energie maar gaat al snel wanneer je dit beiden doet, veel meer opleveren.

Concreet betekent dit ook dat wanneer je merkt dat er juist door iets een zware sfeer is ontstaan en er dus geen verbinding is, je naar je partner toestapt en weer een goede verbinding legt. De één zegt sorry, een ander stel omhelst elkaar wellicht, wellicht helpt even wat liefs doen voor je partner of stel je voor om samen even te douchen. Wat je ook doet, je laat zien dat je een stap voor je partner wilt nemen.

Wanneer je merkt dat je  allebei je juist richt op vasthouden i.p.v. loslaten na moeilijke momenten kan vertrouwen in elkaar groeien. Wat zwaar was wordt dan steeds lichter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *