Een overkill aan aandacht

Terwijl sommige mensen het juist fijn vinden, zijn er ook mensen, voor wie een overkill aan aandacht en zorgzaamheid, echt een probleem is geworden. Wat doe je wanneer je partner je overlaadt met “liefde”, maar jij het ervaart als benauwend? Voor iedere relatie is aandacht overigens essentieel, maar er kan een moment zijn, waarop het genoeg is. Hoe moet je hier als ontvangende partner mee om gaan?

Averechts effect

Te zorgzaam zijn, heeft vaak te maken met onzekerheid. De gedachte er achter is, dat wanneer je iemand overspoelt met aandacht en genegenheid, dit er voor zou kunnen zorgen dat je nooit zal worden verlaten of in twijfel zal worden getrokken. Wat echter hierbij vergeten wordt, is dat de verstikkende manier van aandacht geven, de relatie kan doen beëindigen. Te zorgzaam zijn, kan ook een manier van controleren zijn, waarbij zorgzaamheid wordt ingezet om controle over de ander uit te oefenen. Dat is ook de reden dat dit zo verstikkend kan werken. Je voelt je dan gewoonweg niet meer vrij.

Grenzen aangeven

Meestal beginnen dit soort problemen door de onzekerheid van een van de partners. Hij of zij, is echter niet geheel oorzaak van het relatieprobleem. De andere partner heeft namelijk, op de een of andere manier, ook toegestaan dat het probleem groeide. Wanneer deze partner in een vroeg stadium beter grenzen had aangegeven, in wat nog prettig was en wat niet, dan was het wellicht niet zo een groot probleem geworden. Natuurlijk had de uiterste consequentie ook kunnen zijn dat de relatie dan zou worden beëindigd. Het lastige in dit verhaal is, is dat iedereen van een bepaalde vorm van aandacht houdt en dat er zeker in het begin van relaties, veel aandacht voor elkaar is. Ergens ga je echter voorbij je eigen grenzen, en dan moet je kunnen zeggen, dat het genoeg is.

Oplossingen

Wanneer je in een relatie zit die je door teveel zorgzaamheid van je partner, als benauwend ervaart, is het goed om hier iets aan te doen. Er moet in ieder geval over gesproken worden, zodat het ook echt als een relatieprobleem wordt erkend! In mijn zelfhulpboek “Is er nog gevoel? – Relatietherapie voor aan de keukentafel” heb ik beschreven hoe je dit kunt doen.  Lukt dit je niet zelf, dan is het echt de moeite waard, om hulp in te roepen, bijvoorbeeld in de vorm van relatietherapie. Anders is de relatie vaak gedoemd te mislukken. Met hulp erbij, kun je leren, om juist wel de negatieve gevoelens, die dit met zich mee brengt, te verwoorden, zodat je grenzen duidelijk worden. Daarnaast is het voor de onzekere partner, ook fijn om te voelen, dat er open over de problemen kan worden gesproken, zonder dat de relatie meteen wordt beëindigd. Negatieve spanning die deze situatie met zich mee brengt, wordt immers vaak door beide partners gevoeld. Een open oplossingsgericht gesprek, kan helpen om de spanning wat af te laten nemen. Vervolgens kun je samen kijken, hoe je kunt werken aan jezelf, om je wat sterker en minder onzeker te voelen.

(zie ook Verlatingsangst in Partnerrelaties)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.