Moet ik mijn relatie verbreken of kan ik beter blijven ondanks dat ik ongelukkig ben?

Op deze vraag is er geen eenvoudig antwoord te geven, laat staan dat er één altijd geldende regel voor bestaat. Ieder mens, zo ook iedere relatie, is namelijk anders.
Toch bestaan er wel enkele zaken die je zou kunnen overwegen mocht je in deze positie zitten. Ze hebben betrekking op het niveau van ontevredenheid over je relatie, je betrokkenheid, je mentale en fysieke staat, en je manier van kijken naar de relatie.

Geef niet te vroeg op
In je relatie heb je meestal veel geïnvesteerd, zoals tijd, energie, geld, vertrouwen en het hebben van gezamenlijke dromen. Om te voorkomen dat je een niet een al te groot schuldgevoel krijgt, is het goed om te weten dat je alles hebt geprobeerd om de relatie te redden. Het is daarom geen slecht idee om te kijken of en hoe je je relatie kunt verbeteren. Dit heeft ook het bijkomend voordeel dat je nu kunt leren van eventuele fouten, zodat je die in de toekomst eventueel kunt vermijden.

Kijk naar waarin jezelf kan veranderen
Wanneer je verwacht dat je partner verandert, kan dat nogal frustreren, vooral wanneer dit niet lukt. Als je probeert om je eigen gedrag en aanpak, te verbeteren, zal je partner ook anders met jou om moeten gaan. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de standaard manier waarop je elkaar benadert, iedere keer weer dezelfde standaard reactie veroorzaakt. Wanneer je op een dergelijk moment je normale aanpak verandert, zal de interactie die je met elkaar hebt, ook veranderen.

Praat met de mensen om je heen
Zoek iemand op waarbij je je verhaal kwijt kunt. Relatieproblemen brengen namelijk vaak spanningen met zich mee, en het is goed om deze kwijt te kunnen bij iemand anders dan je partner. Hierdoor neem je desbetreffende spanningen minder mee in je relatie.

Verwacht niet teveel dat je partner jou gelukkig moet maken
Niemand anders dan jezelf kan jou gelukkig maken. Het is iets wat je zelf moet doen. Geen enkel persoon kan aan alle verwachtingen van een ander voldoen. Daarom heb je ook vrienden nodig, hobby’s, werk en andere activiteiten. Vergroot dus je eigen wereld en kijk of dit iets van de druk op je relatie weg haalt.

Maak een lijst met de positieve aandelen van je partner in jullie relatie
Schrijf op wat de positieve kwaliteiten en bijdrages van hem of haar zijn. Voeg ook de zaken toe die je waardeert van je partner. Lees deze lijst iedere ochtend en avond door, zodat ze blijven hangen in je geheugen. Wanneer je er klaar voor bent, deel deze lijst dan met je partner.

Benader je partner op een positieve manier
Wanneer je samen kijkt hoe je op een positieve manier je relatie kunt veranderen, breng dan kritiek ook op een positieve gestructureerde manier. Bijvoorbeeld: “Ik vind het fijn wanneer je even de tijd voor me neemt wanneer je thuis komt.” i.p.v. ”Je zegt me nooit iets wanneer je thuis komt.”

Schrijf je gedachtes, gevoelens en wensen op in een brief naar je partner
Schrijven helpt je om je gedachtes te structureren en bovendien leert het je ook verwoorden wat je voelt, wilt en denkt. Er zijn aardig wat voorbeelden van partners die goed op een dergelijke brief reageerde, terwijl er verbaal al jaren niet tussen te komen was. Schrijven is een andere manier van communiceren en vergt meer de aandacht van de ander. Wanneer je het moeilijk vindt om een brief schrijven om je relatie te redden dan kun je gebruik maken van voorbeelden. In mijn boek “Passieplan” is er een hoofdstuk gewijd aan het schrijven van een goed opgebouwde liefdesbrief. In mijn andere boek “Is er nog gevoel?” staan handvatten en voorbeelden van brieven waarmee je de lucht kunt klaren maar ook bijvoorbeeld een afscheidsbrief.

Houd rekening met de effecten die een scheiding op je kinderen heeft
Het hebben van kinderen is een belangrijke motivatie om i.i.g. samen te kijken of er nog te werken valt aan de relatie. De effecten van een scheiding zijn namelijk over het algemeen genomen, niet positief voor kinderen. Daarnaast helpt het inzichtelijk krijgen van hoe relatieproblemen zijn ontstaan, bij het verwerkingsproces van een eventuele scheiding. Weet je immers niet waaraan het gelegen heeft, dan is er alle ruimte voor boosheid en verbittering en dit blijft dan altijd tussen partners in staan. Vergeet nooit, je blijft altijd ouders van je kinderen, en je moet dus wel samen kunnen communiceren. Verbittering en boosheid helpen hier niet bij!

Ga je wel uit elkaar, houd dan rekening met de effecten die een scheiding op hen kan hebben. Een scheiding kan veel veranderingen veroorzaken voor een kind zoals het wisselen van scholen, een ouder die ineens meer moet gaan werken, of het verlies van dagelijks contact met een ouder. Ieder kind reageert hier anders op.

Geef het de tijd
Op het moment dat een relatie is vast gelopen, voel je je meestal heel onrustig. Sommige mensen hebben te maken met ontrouw, terwijl andere er fysiek of mentaal helemaal aan het einde van hun Latijn zijn. Je kunt je afvragen of dit het beste moment is om een definitieve keuze te maken.

Wanneer je echter echt je best hebt gedaan om je relatie te redden, door ook de hand in eigen boezem te steken, en met of zonder hulp hebt geprobeerd om je relatie te verbeteren, dan kan het natuurlijk zijn, dat het gewoonweg niet (meer) werkt. Het leven is te kort om vast te blijven zitten in een ongelukkige relatie. Zelfs op het punt waarop een van de partners besluit om de handdoek in de ring te gooien, doet dit sommige partners pas realiseren dat er echt iets aan de hand is.

Lees meer:
Waarom koppels bij elkaar blijven
Waarom koppels uit elkaar gaan

Heb jij grote twijfels over je relatie en wil je kijken of je hier aan kunt werken? Neen dan contact op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *